Иранският президент Ебрахим Раиси ще посети Дамаск в близко бъдеще, като това

...
Иранският президент Ебрахим Раиси ще посети Дамаск в близко бъдеще, като това
Коментари Харесай

Иранският президент ще посети Сирия в близко бъдеще

Иранският президент Ебрахим Раиси ще посети Дамаск  " в близко бъдеще ", като това ще бъде първото му пътешестване до Сирия от началото на гражданската война в страната, съобщи в петък иранският външен министър.

Проправителственият сирийски вестник " Ал-Ватан " заяви, че Раиси ще посети Дамаск в сряда, посочи Агенция Франс Прес.

" Изготвихме стратегия... за посещаване " на Раиси в Сирия, съобщи външният министър Хосейн Амир-Абдолахиан на конференция в иранското посолство в Бейрут, като добави, че пътуването ще се състои " в близко бъдеще ".

Планираното посещаване е в подтекста на " многостранното " съдействие сред Техеран и Дамаск, добави той, съгласно формалния превод на арабски език, като назова връзките сред двете страни " отлични ".

Иран е главен съюзник на президента Башар Асад и оказва финансова и военна поддръжка на неговия режим по време на 12-годишния спор в Сирия.

Амир-Абдолахиан означи, че страната му е изпратила " военни съветници " в помощ на държавното управление от началото на войната.

Планираното пътешестване на Раиси идва на фона на сближаването между районните противници Иран и Саудитска Арабия и засилената арабска ангажираност с Дамаск.

Амир-Абдолахиан съобщи, че размириците сред Рияд и Техеран ще имат " позитивни последствия за целия район и в частност за Ливан ".

Асад посети Техеран през май предходната година, като това беше едвам второто му докладвано пътешестване до Ислямската република от началото на войната през 2011 година

По време на пътешестване до Дамаск през януари Амир-Абдолахиан съобщи, че Асад е поканил Раиси да го посети.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР